Lisää uutisia Iltalehdestä

25.2.2016

Sairauslomalla olleen siivoojan työsuhde päätettiin koeajalla - Työnantajalle sakot työsyrjinnästä

 

Torstai 25.2.2016 klo 19.31

Työsuhdetta ei saa päättää koeajalla, jos siihen ei ole konkreettista perustetta.

Siivoojana työskennellyt työntekijä sai korvauksia yhteensä 3000 euroa entiseltä työnantajaltaan.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yksityisen palvelukotitoimintaa harjoittavan säätiön toiminnanjohtajan ja siivoustyönjohtajan 15 päiväsakkoon työsyrjinnästä. Käräjäoikeus katsoi, että siivoojana työskennelleen työntekijän koeaika päätettiin hänen huonontuneen terveydentilansa takia, mikä täyttää syrjinnän merkit. Käräjäoikeus antoi tuomionsa torstaina.

Tapauksessa työnantaja oli päättänyt palvelukodissa laitoshuoltajana työskennelleen työntekijän työsuhteen työntekijän sairausloman aikana vähän ennen koeajan päättymistä. Työnantaja kertoi perusteeksi työntekijän sopeutumattomuuden työyhteisöön sekä sen, että työntekijä valitti työn raskaudesta.

Työntekijän työtodistukseen oli tästä huolimatta kirjattu, että työntekijä suoriutuu työstään hyvin. Hänet otettiin myös toiselle työjaksolle palvelukotiin. Työntekijä jäi kuitenkin sairauslomalle, ja 1,5 kuukauden sairausloman jälkeen työnantaja päätti työsuhteen koeaikaan vedoten.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että koska työntekijä oli ehtinyt työskennellä palvelukodissa kuukausia, työnantajalla olisi ollut runsaasti aikaa reagoida työntekijän soveltumattomuuteen ennen sairauslomaa. Koska purku tapahtui vasta, kun työntekijä on ollut sairauslomalla jo 1,5 kuukautta, oli käräjäoikeuden mukaan todennäköistä, että työsuhteen päättäminen on johtunut työntekijän terveydentilasta.

Työsuojelun lakimies Aki Eriksson korostaa, että työnantajalla on aina oltava konkreettiset perusteet sille, miksi työsuhde päättyy koeajalla.

- Virheellisesti luullaan, että työnantaja voi aina vedota koeaikaan päättämisperusteena. Työnantajan on kuitenkin kerrottava työntekijälle ne konkreettiset perusteet, joihin työsuhteen purkaminen perustuu. Jos työntekijä epäilee tulleensa syrjityksi, on työnantajalla velvollisuus osoittaa väite vääräksi, Eriksson sanoo.

Toiminnanjohtajan ja siivoustyönjohtajan sakot olivat 930 euroa ja 360 euroa. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajat maksamaan työntekijälle yli 3 000 euron korvaukset ja tämän 3 000 euron oikeudenkäyntikulut.

 

SUVI-TUULIA NYKÄNEN
suvi-tuulia.nykanen@Iltalehti.fi - Suomen suurin uutispalveluilmedia.fi