Tällä sivulla näet tiedotteita ja tärkeitä uutisia: 

JHL: Palvelukeskus Helsingin kotiaterioiden ulkoistaminen vaarantaa kaupungin huoltovarmuuden

26.8.2025

Helsingin kaupungin SOTEPE-lautakunta on päättämässä Palvelukeskus Helsingin PALKEn kotiaterioiden ulkoistamisesta tiistaina 26.8. Ammattiliitto JHL ihmettelee uhkarohkeaa tekoa tilanteessa, jossa lähialueiden kriisit heijastuvat Suomen pääkaupunkiin.

Helsingin PALKElla on erilaisten poikkeusolojen ruokapalveluissa keskeinen rooli. Ruokatuotantoa tulee voida lisätä nopeasti palvelemaan kasvavia tarpeita poikkeusoloissa.

– Ihmetystä herättää se, että SOTEPE-lautakunta on luomassa erittäin riskipitoista mallia, jossa kaupungin varautumisella ja huoltovarmuudella sekä kaupunkilaisten ja työntekijöiden hengellä leikitään, JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi laajan öljyonnettomuuden, jonka vahinkojen torjuntaan rannoilla osallistuvien vapaaehtoisia pitää muonittaa.

– Rantojen puhdistamisesta vastaa Helsingin kaupunki. Poikkeusoloissa on varauduttava muonittamaan muun muassa koko kaupungin väestönsuojeluorganisaatioon kuuluva henkilökunta. Nämä ovat joukkoja, jotka eivät voi poistua määrätyltä palveluspaikaltaan. Onko tarkoitus lamauttaa omien joukkojen toiminnallisuus?

– Kaupungin on varauduttava muonittamaan poikkeusoloissa perustettavia eri toiminnoista vastaavien kaupungin palveluiden johtamispaikkoja, mahdollisesti kokoontumiskeskuksiin kerääntyviä kotinsa menettäneitä ja alueelle vastaanotettavia evakuoituvia. Aiemmissa ruokapalvelukilpailutuksissa ei ole ollut vahvoja tuottajia, jotka pystyvät toimimaan kriiseissä. Lisäksi julkisella ei ole painetta tehdä voittoja. Yksityisen toiminta perustuu voiton tuottamiseen.

Keturi muistuttaa, että puolustusvoimat tukeutuu nykyisin julkiseen terveydenhoitoon ja sairaaloihin.

– Tämä lisää sodan poikkeusoloissa sairaaloissa tarvittavien ruoka-annosten määrää huomattavasti.

– Osakeyhtiön varautumistoiminnan valvominen voi olla vaikeaa. Poliittinen ohjaus on helpompaa vain kaupungin omaa tuotantoa palvelevassa laitoksessa. 

Pääluottamusedustaja Eija Paanasen mukaan näistä vastuista voi selviytyä vain riittävän suuri toimija yhteiskunnan tuella.

– Valmius kasvattaa nopeasti ruoka-annosten tuotannon määrää tulee olla jo normaalioloissa valmiina, koska kykyä ei saavuteta hetkessä. Nykyään Palvelukeskus Helsinki toimii kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, monipuolisissa palvelukeskuksissa, palvelutaloissa sekä sairaaloissa. Se on mukana noin 100 000 ruokahetkessä päivittäin.

JHL:n mielestä on erittäin tärkeää, että Palvelukeskus Helsingin ruoantuotanto säilyy Helsingin kaupungin omana palveluna.

Lisätietoja:

Toimialajohtaja Mari Keturi, JHL, 050 461 9315, mari.keturi@jhl.fi

Pääluottamusedustaja Eija Paananen, JHL, 050 401 3884, eija.paananen@hel.fi